Dragana Kanjevac

ČIZMOLJUBLJE

Neverovatno toplo vreme za ovo doba godine,  šta bi drugo nego da  izmamljuje Beograđane na ulice. Temperature od dvadesetak stepeni nisu, pak, pokolebale Beograđanke da u najvećem broju ovih dana šetaju u – čizmama. Odakle ta želja za pregrejanim nožicama u zimskijem čizmicama?

Radi li se o novoj robi koja mora da se proba? Ako je tako, onda ok.Vredi se za modu i lepotu znojiti i mučiti. Medjutoa, samo letimičan ulični pogled  će nam reći da su naše žene povadile ceo zimski arsenal iz ormara i ponosno se produciraju na plus 25 u čizmajama raznih vrsta, na čelu sa UGG bakandžama, noćnom morom svih pravih muškaraca. Kako objasniti ovu neobičnu pojavu?

Mi se ovde u Srbiji generalno pretoplo oblačimo. Uvek imamo neki sloj više na sebi, kao da nikako ne možemo da se opustimo, u stalnom stahu da se ne promeni vreme i iznenada ne udari mraz. Da li su u pitanju genetski strahovi da nas sa ulice ne oteraju u neki zbeg, šumu, ili nam vetar ne odnese zemunicu, tek oprema je tu. To što je napolju gotovo leto, neće nas zavarati – uostalom mi ovde ne verujemo ni zvaničnim vremenskim izveštajima, pošto oni, iz nekog razloga, lažu.

Pogledajte ovih dana ljude na ulici  – kad vidite nekog lagano obučenog, taj je sigurno stranac. Videh ženu  pre neki dan u kratkim rukavima i sandalama na plus 26 – strankinja, naravno; gledaju je ljudi gotovo sažaljivo. Ne zna, jadna, da ovde sve bolesti počinju od hladnih nogu, da čizma glavu čuva i tako to. Bolje i da ne zna kakve tek sve opasnosti vrebaju od lokalne pošasti snopa hladnog vazduha zvanog Promaya…

Da li smo onda mi ovde, tako ušuškani, pregrejani i opremljeni – zdraviji nego drugi narodi?Nije teško pogoditi.

Ima u toj čizmofiliji na plus 25  nečeg od specifično našeg shvatanja realnosti.Koje je fiksne prirode. Jel novembar? Jesu li krenule slave? Natrontajmo se kako dolikuje!  Tako treba! A Ovo Nenormalno Vreme ćemo okriviti za to što se kuvamo, što smo bolesni, i što nam još pride ovo blještavo sunce gotovo nepristojno osvetljava naše ustajale živote…

 

 

ilustracija: FUTRO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Comments