Dragana Kanjevac

Zen u srbiji i rieliti emigracija

Septembar 2011

Dragi zemljaci, uhvaćeni smo! Objavljeno je istraživanje po kojem smo definitivno zavisni od tevea i Interneta.Pa šta drugo da radimo u ovoj našoj antiutopiji nego da blejimo u ekrane i sprovodimo lokalni zen: beži od stvarnosti, ne radi ništa i neka ti uvek drugi bude kriv!

Toliko smo propali da nam je jedina mogućnost za preživljavanje beg od sopstvenog života, tj. učešće u rieliti teve programu. Ako ste van rielitija, nema vam života ni sa platom ni bez nje – javili ekonomisti, nema šanse pouzdano. Znači, jurenje rođaka po televizijama, adrenalinima, emoušnima i – bežanija…Ako vam seku struju ili vas jure poverioci iz banke, bežite u ove dugačke rielitije kao što su farme i velika braća. Ako trunete u udžerici onda vam treba “Radna akcija”, to su oni što renoviraju kuće.Ako ste preživeli devedesete i ove bolje, nulte, a niste tajkun, voditeljka ili ministar, zreli ste za totalni mejkover iliti “Moje novo ja” – srpsku verziju extreme makeover rieliti programa. Generalka. Novi zubi. Plastična hirurgija. Osmeh.Samopouzdanje.

E sad bi neki zakleti kolumnista prosuo priču o teroru mladosti, potrošačkom društvu i poremećenom sistemu vrednosti. Ništa od toga – lepo kaže Dečka u Šećernoj vodici: doktore, moj problem nije u meni, već isključivo NA meni! Što će reći: sve je to lepo, unutrašnja lepota i te fore, ali kad vidite ženu sa jednim zubom, vidno izmučenu višedecenijskom bedom i socijalnim hororom, kako se pretvara u Džulijan Mur, nema tu pametovanja – žena izgleda petsto puta bolje nego pre, živele proteze, botoks i operacije!Samo treba naći rodjaka i ubaciti se u odgovarajući rieliti – to je u sadašnjem trenutku najrealniji plan opstanka u Srbiji.

Isti oni istraživači (Centar Pozitiv) koji su sve nas, poštene celodnevne blejače u ekrane grubo nazvali zavisnicima od medija, objavili su neke čudne podatke – da dve trećine ispitanika kažu da im u Srbiji nedostaje obrazovni program, a da svaki treći žali za dokumentarnim programom.Ove starinske reči zbunjuju do nerazumevanja: kakav dokumentarni i obrazovni program – na koje formate I rielitije su zapravo mislili? Kome je do obrazovanja neka se školuje, to je dosadno za gledanje,boring,brate; od informisanja može samo da boli glava – televizija je napredovala, ona vas sada čini srećnim! Otud planetarna poplava usrećiteljskih rieliti programa , takozvanih formata iliti programskih šablona koji nam pomažu da se obučemo, sredimo, oporavimo biznis, propali brak , nadjemo partnera, izlečimo se od bolesti -sve je moguće u rieliti matriksu. I što je najvažnije, postajete selebriti: prate vas mediji, pitaju vas za stav o inflaciji i globalnom otopljavanju, zovu vas u žirije za Mis mokre majice, na velike žurke i u sve teve programe –dobili ste tiket za Nojevu barku poznatih i otplovili od sirotinje raje i obrazovanih nesrećnika kojima, fakat, sleduje potop. Glava iznad vode – tu smo negde u proseku, braćo van čamca!

 
Comments