Dragana Kanjevac

VESELJE U RITU

Sad je već eksperimentalno dokazano – reč „ Ceca“ jednostavno diže narodni pritisak. Kombinacija reči Ceca+Nova godina+Skupština ovih dana dovešće do infarkta i protivnike i fanove – ove prve od zgroženosti a druge od djuskanja,pevanja i kolektivnog karasevdaha.

U čemu je uopšte problem? Sa stanovišta naših trenutnih vladara, nema nikakvog problema – eve narodu šta najviše voli, neka se zabave u ovim teškim vremenima, a ova šaka tutumraka iz okolnih ulica kojoj  je to sve gadno, nek stave čepove u uši i slušaju taj svoj rok ili klasiku.

Ne, nije ovo priča o Ceci, narodnjacima,poseljačenju, devedesetim, tigrovima.Reč je o fatalnim  strategijama (i ove) vladajuće scene.

Za početak, čemu potreba za mega narodnim veseljem?Naime, šta je razlog, interesantna sam znati.Čak su i target koncerti za vreme bombardovanja bili manje besmisleni, mada je psihijatar  Jerotić već tada objavio dijagnozu pomenutih veselja u besedi  Tragični optimizam Srba.

Zamislimo sad nekog normalnog čoveka na vlasti – teško je, znam – koji će da kaže, na primer:“Hajde da ove godine novac za novogodišnju proslavu potrošimo na ————–(bilo šta korisno)“.

Pusti snovi.Zanimljivo da  je upravo aktuelna vladajuća garnitura grlo odrala dok je bila opozicija graktajući protiv marketinške vladavine Tadića&Šapera i sinova. Kad, ne lezi vraže, sad, kad su oni na Olimpu, ljudi su odjednom tako sitni, tako daleki i mali….I eto, marketing nikad jači.Izrazito tabloidni stil PPV vladavine sa senzacionalnim i ekskluzivnim najavama i lažnim šokovima navodi na pomisao:  da nije božemeoprosti  Alister Kempbel-nekadašnji Blerov savetnik i spin Doktor nad Doktorima -dobio ofis u Nemanjinoj?

Reč „Ceca“ ne označava samo osobu sa prebivalištem u Ljutice Bogdana. Ova reč je sad u funkciji  medijskog prekrivača haotične i loše vođene stvarnosti –malo leba i igara za gladne fanove i poneka koska za mrzitelje, da imaju o čemu da šize po svojim luzerskim blogovima, postovima i kolumnama. I eto, svi smo se uspešno upecali.

Pitam se samo hoće li sam Alastair birati numere na dočeku  ili će to prepustiti PM-u?

 

 
Comments