Dragana Kanjevac

Vesela apokalipsa

Novembar 2010

Dokumentarni film Tarot Srbija, u maniru lokalnog road movie-a, prati zvezdu TV proricanja Milana Tarota kako krstari Srbijom gostujući po televizijama i usput skida magiju prevarenima, ubogima, dužnima,usamljenima i bolesnima. Milan Tarot takođe je i internet selebriti momak, zvezda Jutjuba takoreći, poznat po svojim krajnje neobičnim savetima tipa „mažite se majonezom i obrijte se pavlakom,nabijte kofu na glavu i vičite magijo skidaj se, i magija će da nestane“,“uhvatite se za ruke,skačite i vičite brak, brak i oženićete se“ na čelu sa legendarnom porukom, ‘gospođo, vi umirete’ upućenoj starici koja je ,fakat, skončavala u momentu kad je konačno dobila Tarota na telefon – posle par hiljada dinara teškog čekanja.

Ovaj TV vidovnjak dobija napad kreativnosti naročito kad ga pitaju o udaji i ženidbi:’upoznaćete budućeg muža sledeće nedelje u redu za struju’, ili ‘ vi ćete se udati za 19 nedelja u Transilvaniji za grofa Drakulu’; ‘vaš budući muž zove se Džon Mekinro’… i slično.
Već početna scena dokumentarca snimljena u studiju za vreme Tarotove TV seanse, koja otkriva da Milan ispod mantije nosi papuče , nagoveštava otkriće onoga što se događa iza tog poznatog televizijskog kadra momka koji za stočićem vrti Tarot karte, uokvirenog pozivima da baš i vi pozovete taj laki, prelaki 0900 broj telefona.Cena poziva je, piše, 30+40 din min+pdv, pa sad, ko shvati… Gostuje Milan Radonjić kao na traci po lokalnim televizijama, tačnije sklepanim objektima, ispred kojih stoje očajnici kojima je Tarot poslednja nada da će se desiti čudo – pre nego što…jednom oduzmu kuću, drugu izbaci muž iz kuće..Čekaju u redu mučeni ljudi po ceo dan – samo da im se On obrati, da reše već jednom problem; iskusni čekaju tarot sok. Jednome je Milan već otklanjao magiju ali njega više od svega interesuje ko mu je ukrao sistem za navodnjavanje. Ne traži imena, samo inicijale, pa će on već znati, kaže.
Milan izlazi iz kola, udeljuje sličicu najbržem klijentu, vadi flašu zamotanu u novine, to je tarot sok, baka plaća, sjatili se njih previše, Milanu kao malo neprijatno, moli izvesnog Vladu da popiše telefone ovih ljudi, (mali je problem što polovina nema telefon) usput podseća baku da treba da mu doda još pedeset dinara, sok se pije tri put dnevno i užurbano prolazi do studija.

Ide Milan i po kućama: skida crnu magiju ostarelom neženji, geometrijski precizno kadi kuću. Inteligentni dokumentarista beleži i ručak zahvalnosti kod majke i ćerke kojima je izdejstvovao da se konačno usele u davno kupljeni stan. Dobar apetit ima Milanče, kida šniclu i lamentira o zemlji u kojoj je moguće da platiš stan al da ne možeš da se useliš…

Radonjićevo carstvo ipak su ubogi, trash studiji lokalnih televizija. Osim svojih proročkih tv termina, Tarot neretko gostuje u emisijama as himself. Dokumentarac genijalno beleži, na primer, jedan potpuno nadrealni upad u sred emisije sa Veljom Iićem na temu sastavljanja nove Vlade, gde voditelj najavljuje Milana koji ulazi u pratnji stilske stolice, seda onako u mantiji i papučama pored Ilića (čak se i ovaj zbunio), te rutinski pobaca karte uz prognozu da će Vlada biti sastavljena za 49 dana! Film za sebe je i gostovanje na TV Majdanpek, sa skeptičnom novinarkom koja je odmah gordo izjavila da ona ni u šta od toga ne veruje – da bi mu, kako se kamera ugasila, hitro potražila da joj gleda u karte al da ne plati pedeset evra pošto je kriza.Okretni Milan odmah je video u kartama naravno finansijski problem, da bi kraju preumljena novinarka samo mogla da izusti ‘svaka ti čast, ja sam ateista i neverni toma, al ti si mi pogodio’

On nije ni Vidovita Zorka, ni Kleopatra, ili ko bi se setio svih onih opskurnih likova pokuljalih sa ekrana tokom jezivih devedesetih…Čak bi se reklo da Milan lično i nema velike vajde od tolikog 0900 keša nesretnih i lakovernih. I on živi u nekom dvorištancetu, u dva prizemna sobička sa olupanim kupatilom, kao i većina.Nije nešto ni pun sebe – nije loš dečko, čak je prilično normalan, što bi se reklo.Biće da se momak u međuvremenu komercijalizovao (možda je i sam dokumentarac o njemu učinio svoje) imajući u vidu da na aktuelnom veb sajtu Milana Tarota možete da poručite, osim knjige i karata, podlogu za miša, majice, upaljače, šolje,kese, čak i slagalice sa likom poznatog tarotologa.
Na samom početku filma jasno piše da je Milan Radonjić pre svoje proročko-estradne karijere bio prodavac na pijaci.Da su stvari na svom mestu, on bi to radio odlično i časno živeo od toga. Video je vispreni Milanče da rmbanje ovde ne pije vodu i prekvalifikovao se sa povrća i voća na karte i televiziju. Isti posao u principu, samo mnoogo lakše.

Reditelj Tarot Srbije Ivan Ikić mudro je pratio svog junaka.Pokazao je i u detalju i na opštem planu u kakvom se beznađu i slepilu nalazi jedno tužno i zapušteno društvo.

Tarot Srbija i jeste metafora za to opšte izvrnuće koje svi doživljavamo: piljari postaju proroci, starlete nalaze sebe u političkoj analizi i književnom radu, folk pevačice pišu kolumne, dok kolumnisti taman mogu da se samozaposle na pijaci.Političari pevaju, sviraju i komponuju a očajan i dezorijentisan narod kao da se nemoćno lepi za ono što je ‘bilo na televiziji’ i ‘bilo u novinama’, jer to je svakako istina, čim su rekli… U ovoj, izvrnutoj, tarot Srbiji, takav narod i treba da bude – lakoveran, klonuo, plitkouman, plašljiv i povodljiv – to su idealni podanici tarot elite, koja ne misli dalje od sopstvenog džepa i džipa.

Jer, nije tarot Srbija samo polupismen, polugladan, zatucan svet iz pametnog i duhovitog Ikićevog dokumentarca. Svi smo mi na tim Milančetovim kartama upisani kao žrtve opšte gluposti i destrukcije. Sva razboritost i pamet ovog sveta ne bi bila suvišna u slučaju kada bi srpsko društvo poželelo da se suoči sa ovim svojim alama i baucima. Ali, izgleda, ništa od toga. Znao je nešto o tim stvarima i učeni Rene Dekart pre četiri veka, vajkajući se da je zdrav razum očigledno najbolje raspoređena stvar na svetu, čim se niko ne žali da ga nema dovoljno!

 
Comments