Dragana Kanjevac

Kad je Pupin svirao na uvce

Septembar 2011

Teve vikend protekao je duhu bega od vremena sadašnjeg: Sutjeska, Popadići, Lepa Brena i Šećerna vodica – retro šik sedamdesetih i osamdesetih, tih starih, loših vremena koja su u poredjenju sa košmarnim devedesetim i deliričnim nultim – čisti glamur i veselje. Film Sutjeska i jeste primer pravog holivudskog glamura –dovoljno je reći: Ričard Barton u ulozi druga Tita.

“Tito je voleo film”- ponavljali su Titovi osnovci zajedno sa ostalim mantrama o detinjstvu u Kumrovcu,svinjskoj glavi i koritu. Nije Tito voleo film samo da bi gledao u raskošni dekolte Liz Tejlor na Brionima, mada je i to baš gotivio. Mi smo se kao klinci smejali loše nadsinhronizovanom, kao s Marsa palom Ričardu.U stvari,radilo se o poznavanju suštine medija i njihovom odličnom korišćenju u svrhu održavanja režima i kulta ličnosti. Smoki, Barton i Kole Angelovski u jednom kadru –tako se nešto neće ponoviti. Zamislite, na primer, film o devetom martu gde Vuka igra Al Paćino – nije nezamislivo ali je nemoguće.

Popadići- junaci mamutske serije iz osamdesetih “Bolji život” ponovo napadaju- u obliku reklame za trgovački lanac “Idea”. Možda je to za nekog degradacija, za druge nedostatak ideja, ali mene kao da sunce ogreje kad vidim Svetlanu Bojković umesto slovačke dečurlije koja otvaraju usta kao Ričard Barton u Sutjesci, dok naša vodeća teve lica zarađuju bolji život čitajući kako se osećaju tako sveže zbog inovativnog elementa koji je za 69 posto delotvorniji od običnog nečega.

Ako imate naviku da surfujete po kanalima, neće vam to više pasti na pamet posle medijskog desanta koji je Lepa Brena izvršila proteklog vikenda povodom predstojećeg koncerta. Minimaksovo čedo, megapopularna zvezda osamdesetih (o fenomenu Lepa Brena pljuštali su eseji i kolumne) ,možda jedina na Balkanu po kojoj se zvalo i vino i lutka, posle dvadeset godina vladavine šoubiznisom kao suvlasnica Grand produkcije, rešila je da se vrati na scenu. Ovog vikenda baš se žestoko vratila – pevala je,igrala i ispovedala se a novinari se takodje nisu štedeli u tankoćutnim pitanjima tipa: kako vam je bilo kad vam je umro otac, i slično. Ako još poteku suze u studiju, svi su presrećni – piplmetri skaču, urednici trijumfuju, blagajne se pune…Sirotinji pred ekranima eto utehe – bogatstvo je prokletstvo – dakle, naš bedan život ima nekog smisla.

Istog dana, da ne ispadnemo iz fazona, eto kultne “Šećerne vodice” iz 1983. godine, čije replike i dijaloge fanovi domaće kinematografije znaju na pamet. Scenario Momčila Kovačevića u najboljem maniru romantične komedije o ružnom pačetu, podržan glumačkim gromadama u formaciji Savić, Radmilović, Goncić, Dravić, Živojinović, Brstina…Vreme početaka tzv. male privrede -Bule Goncić mlati pare valjajući plastične obruče zvane hula hop, što će reći – film je već najava džirlo vremena, u šta spada i navodna misterija oko neisplaćenih honorara glumcima, nekakvih jahti i isparele bioskopske zarade… Kontinuitet gluposti i lopovluka se nikad nije ovde prekidao, setimo se samo radnje filma Gorana Markovića “Tajvanska kanasta”, gde je dat i tačan recept za lopovsku igru.Ili Disove pesme Naši dani iz 1910. godine.

I tako, volimo retro ali ne i svoje naučne velikane iz prošlosti.Globalni pretraživač Gugl za vikend je odao počast povodom godišnjice rođenja Mihajla Pupina specijalnim logom.Mediji i medijski sajtovi u Srbiji godišnjicu su obeležile vešću o Guglovom obeležavanju godišnjice. Srpski medijski vikend duel tako je završen teškim porazom Pupina od strane Lepe Brene.Nema čovek koncert sledeće nedelje, u tome je problem.

 
Comments