Dragana Kanjevac

SAĆU JA DA TI OBJASNIM!!

Ne znam postoje li glupi i pametni narodi, ali u Srbiji živi najveći broj ljudi koji zna apsolutno – Sve!

Možete da uložite život u proučavanje bilo koje  oblasti, dobijete Nobelovu nagrade za molekularnu fiziku, doktorirate pravo, ekonomiju, šta god – budite uvereni da ćete sresti komšiju koji će vam, na pomen vaše struke, rado pojasniti neke stvari iz vašeg faha. To što komšija nema nikakve veze sa pomenutom oblašću neće ga ometati da čvrsto brani svoje mišljenje, na koje, je li, ima pravo. Da li je u pitanju mistički uvid? Jer, bez ikakvog čitanja, studiranja, prakse, on sve jednostavno – zna.

Uzmimo, na primer, da ste dugi niz godina živeli u stranoj zemlji.Vratite se u Srbiju, sretnete prijatelja koji vas pita kako je u državi iz koje ste došli. Ali, ne lezi vraže, dok uzimate vazduh da odgovorite, on je već počeo da vam objašnjava kako je tamo. Nema veze što čovek nikad nije kročio na pomenuto tlo – on sve jednostavno – zna.

Učestvovali ste u naučno-istraživačkoj ekspediciji u šumama Amazona.Vratite se, odete na piće sa ortacima: teško da će vas iko pitati za detalje ili zainteresovano saslušati o vašem neobičnom iskustvu. Krenete li sa doživljajima, ekipa će vas poklopiti – videli su oni to sve na diskaverijuinašnaldžeogrefiku, smaraš brate, nisi u pravu, jer oni sve jednostavno –znaju.

Iako znamo apsolutno sve, ipak smo za neke oblasti neprikosnoveni. Naime, svaki stanovnik Srbije stariji od  7 godina smatra sebe prirodnim ekspertom za političke nauke (spoljna, unutrašnja, geopolitika itd), sociologiju, ekonomiju, medicinu,saobraćaj…

Neko bi  iz ovih primera zaključio da smo neradoznao, zavidan i nevaspitan svet – ništa od toga. Mi samo znamo  jednostavno Sve, a kad znate Sve ne možete da budete radoznali  niti da vas bilo šta iznenadi upravo zato – što znate Sve.

Odakle nam ta svemoć i sveznanje – metafizičko je pitanje. Jal je Bog, jal su vanzemaljci….

 

 

 

 
Comments