Dragana Kanjevac

ROMULIJANSKI KALENDAR – JEDNA NOVINA U RAČUNANJU VREMENA

Najava Pjutinovog dolaska 16. oktobra o.g. kao i vojne Parade u čast oslobođenja Beograda u II svetskom ratu, koje se inače slavi 20.oktobra, uneo je pometnju među prostodušan i običan svet: kako sešnestog kad je dvadeseti? Zli jezici su odmah poleteli da objasne kako je Tzar Pjutin (kako ga je CNN proročki nazvao pre više godina)  jedva uglavio i taj šesnaesti. Te je zato celokupna proslava Dana oslobođenja Beograda u II svetskom ratu pomerena za četir pet debelh dana unapred, na užas šefa gradilišta u Devojačkom parku u Kralja Milana, gde treba da osvane spomenik caru Nikolaju, i to uoči dana P.

Neuki i prostodušan svet nije čuo za potpuno novo računanje vremena. Radi se o takozvanom Romulijanskom kalendaru (mala igra reči vezana za ime reformatora) po kojem se, hajde da uprostimo, vreme  Gregorijanskog kalendara pomera za 5 dana unapred. Dakle,16. Oktobra o.g. svečano će osvanuti 20. oktobar, Dan oslobođenja Beograda.

Romulijanski kalendar ima niz prednosti.

Novu godinu ćemo proslavljati 4. januara (po starom), malo pre Badnjeg dana, što je prilično zgodno kao oblik tradicionalnog posta – kad se mamurnom ikad jelo i pilo –  taman fino. Ušteda je i za državu jer će se spontano spajati Nova godina i Bozić, a ne ko pre nategnuto, pa ljudi moraju da se razboljevaju i uzimaju bolovanja.

Na prelazu izmedju 15.10. i 20.10. ustedećemo pet dana života do platica i penzijica, ko je srećan te ih prima.

Moje deete može lepo da napravi rođendan u nedelju,a ne u dosadnu sredu, kad joj inače pada ove godine.

Moguće je da se dugo nabrajaju prednosti prelaska na Romulijanski kalendar, svako će ih se setiti bezbroj. Suština je najvažnija: radi se o prometesjkoj viziji koja će nas sve izmestiti iz kolotečine, proširiti vidike, promeniti naše zivote i što je najvažnije – našu Svest. Veliki je momenat pred nama.

 

 

 
Comments