Dragana Kanjevac

PRISTALI SMO, BIĆEŠ SVE ŠTO HOĆEŠ

Počinjem već da se ljutim na Branislava Nušića – zato što je toliko, zaista previše aktuelan. U Srbiji se Nušić igra svaki dan i to već sto godina, što je već pomalo depresivno. Eto, na primer „Dr“ – iliti slučaj lažnog predstavljanja.

Ne, nije ovo priča o najpoznatijem čačanskom magistru i njegovom podvigu da se, pored svih obaveza, pozabavi temom razvoja modela reinženjeringa procesa održavanja voznih sredstava železničko-transportnih preduzeća. Pojava je širih dimenzija.

Tehnologija stvaranja novih identiteta je prosta.Radi se o broju ponavljanja – što možemo da ispitamo u novinama o poznatima tipa helouglorijastorisvet. Recimo, imamo suprugu bogatog čoveka, burne prošlosti, bez zanimanja. U prigodnom intervjuu saznajemo da je ona u stvari dizajnerka nameštaja. U narednom broju saznajemo da snajka posluje uglavnom sa inostranstvom, tako da je više poznata u svetskim dizajnerskim krugovima nego u ovoj našoj palanci, da bi se već sledećeg meseca uz svako pominjanje osobe x, lepio i epitet „poznata dizajnerka nameštaja“. Prosto ko pasulj. (Ovaj je primer, doduše, malo bajat jer je međunarodna zvezda dizajna u međuvremenu postala profesionalni guru samospoznaje i alternativnog načina života).

Ili, slučaj poznanika, dugogodišnje muvare. Studirao političke nauke, valjda diplomirao.Vidim ga u vestima – potpisan kao ekonomista. Hm, pomislim, zbunili se ovi na teveu, ali ekonomska karijera mog poznanika je za samo par nedelja doživela vrtoglav uspon na planu tv potpisivanja – postao je „ekonomski analitičar“ pa i „ekspert“!! Ovih dana nam se i vratilo jedno, kao Dunav mutno, političarsko lice na javnu scenu, novopredstavljeno kao „biznismen i politički konsultant“.

Dakle, ne samo da smo siromašna, haotična i korumpirana zemlja već postajemo i  „identitetski raj“ za sve one koji bi da našminkaju i properu životopis i pojave se kao novi ljudi; magično mesto gde je dovoljno samo tri puta reći ko biste od sutra želeli da budete – i stvar je završena.

Dragana Kanjevac*

*autorka je svetski ekspert iz oblasti kvantne fizike i vlasnica elitnog prestoničkog spa centra

 

 

 
Comments