Dragana Kanjevac

PLANETARNI EKSPRES-LONAC

OSMAN ORSAL/REUTERS

Foto OSMAN ORSAL/REUTERS
Kao što vidimo, građanima na pojedinim tačkama planete pukao je film. Turci su ustali u odbranu parka u srcu grada pod najezdom buldožera  spremnih  za pripremu  gradnje još jednog šoping mola. Liberalni kapitalizam ne voli parkove. Parkovi su neiskoriščen građevinski prostor  koji zvrji prazan, taman zgodan  za novi hram kupovine. Kad ono, građani ne žele  da kupuju  pošto žive sve gore, nemaju pare i hoće bar da imaju taj park, u stvari dosta im je svega. Policija ih je iz helikoptera natopila suzavcem.

Brazilcima je pala roletna zbog povećanja cene prevoza, a u svetlu najave arčenja državnog novca u ime organizovanja svetskog prvenstva u fudbalu. Izborili su se za prvobitnu cenu a onda zasuti suzavcem.

Građani širom sveta sve su siromašniji i obespravljeniji. Demokratija ustupa mesto plutokratiji, vladavini bogatih koji ne samo da su pokorili običan svet, već su čitavi narodi i države osvojene i reketirane od strane krupnog kapitala. Ukidanje grčke javne televizije i orkestra brutalan je primer novog fašizma “isplativosti”.

Mnogi se ovih dana  po društvenim mrežama pitaju zašto mi u Srbiji ne protestujemo kada  globalni građanski ekspres  lonac već  pišti u Turskoj u Brazilu za iste stvari koje muče i nas. Ne bunimo se iz više razloga: ulični protesti su za nas već više puta repriziran, eksploatisan i piratizovan format, a i vruće je ovih dana nesnosno. Osim toga, ne možemo da se dogovorimo ni oko jednog pitanja u nekom većem broju; ogroman svađalački kapacitet trošimo međusobno. Eto, na primer, čim je najavljen protest protiv stanja u kulturi, odmah su se pojavili hejteri – da objasne kako protestuju upravo krivci za loše stanje u kulturi, ili da se pak radi o neradnicima koji bi da žive na jaslama države i ne shvataju da se promenilo vreme…  sve se tako nekim pogrešnim i bezveznim hejtovima bavimo, dok kultura zaista odumire, tj mi sami.

Nećemo se buniti, srećni što još nije uveden suzavac za putnike bez karte u autobusu. Dobro je nama. Ponekad nas gradonačelnik , gotovo  očinski, kao Kralj Ibi, izgrdi kako smo jedan lenj, pokvaren, i u prošlom vremenu zaostao  narod koji bi da se švercuje u prevozu onako, fore radi. Umesto  da budemo zahvalni što  nas još uvek  nisu, ovako jadne i neisplative građane, kolektivno deložirali  i naše nekonkurentne domove pretvorili u prekrasan tržni centar, najveći na Balkanu.

 
Comments