Dragana Kanjevac

NIŠTA OD SVEGA OVOGA NE BI BILO DA JE PAVLE NA VREME ČITAO KOSMOPOLITEN

Priključih se prošle nedelje na jedvite jade na Internet putem crnogorskog “bilodje” modema, otvorim Fejsbuk, kad ono moj savremenik Pavle Ćosić obaveštava sve zainteresovane za ubistvo Vučića da mu šalju ponude u inbox. Pola kinte odmah, pola po obavljenom poslu. Auu crni Pavle, pomislih, čemu ovaj direktni poziv policiji u svoj udobni dom? Kakav je sad ovo medijski eksperiment, pitam se, imajući u vidu Ćosićevo bavljenje medijima na aktivističko subverzivni način, kao što su objavljivanje satričnih pseudovesti – žanra koji se potom  lepo razvio u obliku urnebesnog Njuzneta. Ovoga puta ljudski se zabrinuh za čoveka imajući u vidu superneozbiljnost statusa kao i to da pozivi na ubistvo političara nisu omiljeno štivo bezbednosnim službama, baš nigde na svetu.Pretpostavljam da je sporni status pisao noću (ako nije – propade mi  naslov), kada ljudi malčice popiju pa im se motaju po glavi svakojake ideje a tamni delovi duše teže da se malo prošetaju. Žao mi je što Pavle nije imao priliku da pročita savete iz Kosmopolitena  na koje naleteh onomad u frizeraju, o tome kako preboleti ljubavni raskid. “Ne šaljite sms poruke bivšem u periodu od 23 – 8 ujutru.”- propoveda Kosmo. U prevodu – ne izlivajte svoja osećanja po tastaturi kad ste malo onako, pa ste  besni, ljuti, euforični, tužni ili već.Eto, da je Pavle znao za Kosmo foru, bio bi uskraćen za ovoliku pažnju policije i medija .

Rado pratim Ćosićev kulturni rad – lingvistički, književni, kao i izdavački – ima tu i znanja i duha, uzbudljivih umetničkih akcija i dobrih fora, nekakvog nastavka beogradskog nadrealističkog uvrnuća. Sporni status nema ničeg od toga, već je banalni eksces. Pretiš političaru – dođu ti na vrata u roku od odmah. Dosadno i neprijatno. Zanimljiva je, pak, izjava zvaničnika policije koji je insistirao na sprovođenju postupka “s obzirom da se radi o ozbiljnoj pretnji upućenoj  štićenoj ličnosti”. Znači li to da nije toliki problem ako putem Fejsa  naručujete ubistva neštićenih lica ? Dakle mi obični, boranija, možemo i da se samoistrebimo..

Pavlov eksperiment iliti  ispad razotkrio je već poslovični  jad naših tzv. medija; počevši od toga da je slučaj FB pretnje nekoliko dana apsolutno potisnuo  teme koje se tiču realnih problema ove zemlje. To vam je kao da imate metastaze ali vas najviše sekira urasla obrva. Maloumni senzacionalizam kulminirao je Kurirovim naslovom USPEŠNA AKCIJA POLICIJE: UHAPŠEN OPASAN LUDAK.

Čudno je bilo ovog leta – kako odem iz Beograda, u povratku me dočekaju vesti o Pavlu Ćosiću – te fašista, te atentator. Srećom po njega, besparica je pritisla te ne mrdam iz begea do daljnjeg. Mediji mogu slobodno da se odmore od opasnog neprijatelja Pavla i potraže nove, nebitne teme.

 

 
Comments