Dragana Kanjevac

BURAZERIZAM ili kako prepoznati burazera – fatalnog tipa domaćeg mentaliteta

Kad mu na ulici zazvoni telefon on kaže “na sastanku sam”.

Burazer je brz. Ako krenete da sednete na jedinu praznu klupu u parku, burazer će se odjednom tu stvoriti i sesti pre vas. Ako se približavate redu na kasi u prodavnici, on će protrčati i zaobići vas radom tela.

Burazer ima sopstveni protok vremena. Njegovih pet minuta ponekad  traju satima. Burazer vas, na primer, zagradi kolima, ode u nepoznatom pravcu, završi svoj posao a kad vas zatekne kako nemoćno čekate da se vrati – reći će vam da je stao tu bukvalno pre pet minuta. Ako vam duguje novac koristi izraze “za dan-dva”, ”do kraja nedelje”, “od ponedeljka” i slične, koji u prevodu na neburazerski jezik znače – “nikad” ili “ne pada mi na pamet”.

Burazera nikada nećete videti u redovima za lekara – njegov venčani kum po pravilu je lekar specijalista, po mogućstvu načelnik. Takođe je obezbeđen i kod nižeg medicinskog osoblja – uvek su tu nađe medicinska sestra ili laborantkinja koja je komšinica, rođaka, komšinicina rođaka ili rođakina komšinica.

Burazer uvek ima ortaka koji može da vam “završi” (tipičan burazerski izraz) šta god vam treba. Vole da  tu pred vama okrenu „vezu“ telefonom, nazivaju ga nadimkom i uopšte demonstriraju koliko su dobri sa ključnim čovekom. Ako pristanete na “završavanje”, računajte da će vam u tom slučaju burazer tražiti protivuslugu u roku od 24 sata.

Iako može da ima razna ubeđenja i stavove, burazer je apolitičan tip. Najbolja je ona vlast u kojoj ima najviše poznanika i  burazerskih ortaka.

Burazerske firme vole da koriste izraz „plaćanje u paketu“. Fora je sledeća: oni vam duguju pare ali nude i nastavak saradnje pa će navodno sve to platiti u tzv “paketu”, što je eufemizam za odlaganje dugovanja i pravljenja saradnika budalama.

Ako niste na vreme prepoznali burazera i ušli ste u zajednički  posao ubeđivaće vas da su legalne procedure komplikovane i skupe do zla boga i da je najbolje da sve završite na reč, keš na ruke itd. Inače, stalno se žali na nered u državi, koji je u stvari burazeru potreban kao kiseonik i čini njegovo prirodno okruženje.

Burazeri su često porodični ljudi, tako da sva muljanja, vaćarenja i prevare čine u ime prehrane porodice, školovanja dece i ostalih pravednih i visokih  ciljeva.

(Sve se ovo  odnosi i na žene, koje su podjednako podložne burazerizmu kao i momci  ali nisu posebno spomenute iz razloga jezičke rogobatnosti)

you2

autor: slavimir stojanović futro

 
Comments